Πηγές & Πολιτισμικά στοιχεία της Πάρνηθας

Στα σημεία που συναντιέται, ο ασβεστόλιθος (αφήνει το νερό να περνά από μέσα του) με τον σχιστόλιθο (δεν επιτρέπει το νερό να περάσει), το νερό των βροχών  και το λιωμένο χιόνι ξαναβγαίνει στην επιφάνεια του εδάφους σχηματίζοντας πηγές.
Στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας υπάρχουν 45 πηγές συνεχούς ροής στοιχείο απαραίτητο, για την επιβίωση της πανίδας (κυρίως  των ελαφιών), για τους πεζοπόρους και τους επισκέπτες του.
Οι πηγές της Kιθάρας στην Ανατολική Πάρνηθα και της Γκούρας στη Δ. Πάρνηθα τροφοδοτούσαν στην αρχαιότητα τον ανατολικό και δυτικό κλάδο αντίστοιχα του Αδριάνειου υδραγωγείου, από τους οποίους υδρεύονταν οι πόλεις των Αθηνών και της Ελευσίνας. Ο ανατολικός κλάδος λειτουργούσε έως πρόσφατα, τροφοδοτώντας τη δεξαμενή του Κολωνακίου. ?λλες σημαντικές πηγές είναι της Αγίας Τριάδας, της Μόλας, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Μερκουρίου, που βρίσκονται δίπλα σε όμορφα εξωκλήσια, καθώς και της Πλατάνας, της Σκίπιζας, του Κανταλιδιού, της Κορομηλιάς κ.ά. μέσα σε πανέμορφες τοποθεσίες.


Με τη  χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρησης Εθνικού Δρυμού και την επίβλεψη της εκτέλεσης του Δασαρχείο Πάρνηθας, επιτεύθηκε το 2010 η εξυγίανση των πηγών Κορομηλιά, Μεσιανό Νερό, Πλατάνα, Σκίπιζα και Ανώνυμος Μόλα με σκοπό τον έλεγχο και την αύξηση των ποσοτήτων του νερού τους δηλαδή την καλύτερη λειτουργία των υδρομαστεύσεων τους.
Ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας το «Θεοσκέπαστο βουνό» χαρακτηρίζεται από πληθώρα πολιτισμικών στοιχείων. Το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής αποτελεί το παλάτι στο Τατόϊ και τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία του είναι το κάστρο της Φυλής και το σπήλαιο του Πανός. Επίσης στην δυτική και νοτιοδυτική πλευρά του που επικρατεί ο ασβεστόλιθος υπάρχουν αρκετά σπήλαια και βάραθρα τα σημαντικότερα των οποίων είναι : 1)Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας, 2)Το βάραθρο κορυφής Κεραμίδι 3)Το βάραθρο Ταμιλθιού 4)Το βάραθρο Γκούρας 5) Το βάραθρο της Ιεράς Μονής Κλειστών 6)Το σπηλαιοβάραθρο-καταβόθρα Δεκελείας και 7)Το σπηλαιοβάραθρο Νταβέλη.
Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό, θρησκευτικού περιεχομένου, της Πάρνηθας, είναι τα διάφορα μοναστήρια. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι : 1)To μοναστήρι της Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών 2)Το  μοναστήρι του Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης 3)Το  μοναστήρι της Γεννήσεως Θεοτόκου και 4)Το  μοναστήρι Αγίας Παρασκευής. Επίσης υπάρχουν και πολλά ερημοκλήσια τα οποία είναι : 1) Δίπλα σε πηγές: Αγ. Πέτρος στη Μόλα, Αγ. Γεώργιος στο κεραμίδι, Αγ. Παρασκευή στο Ρουμάνι, Αγ. Παρασκευή στην πηγή Φυλής, Αγ. Μερκούριος και Αγ. Τριάδα στα ανατολικά της. 2) Δίπλα σε πηγάδι: Αγ. Τριάδα Αυλώνας, Αγ. Νικόλαος στο Λοιμικό.
Στις 5 Ιουνίου 2008 με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος εγκαινιάστηκε, στο σταθμό αφετηρίας του τελεφερίκ, το Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Regency Entertainment και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το Μουσείο προσφέρει, μέσα από μια αφηγηματική βιωματική διαδρομή, σημαντικές πληροφορίες στον επισκέπτη για να γνωρίσει και να κατανοήσει : α)Την ιστορία του Δρυμού, β)Την χλωρίδα και την πανίδα, γ)Την εμπειρία του δάσους και δ) Την επίγνωση ότι το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από την ατομική στάση και συνδρομή(οικολογική συνείδηση).

ΠΗΓΗ:Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας