Πυροσβεστήρας 2lt / Πλεονεκτήματα

Πυροσβεστήρας κόνεως.
Όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε οι φορητοί πυροσβεστήρες κόνεως όταν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για κατάσβεση μιας πυρκαγιάς έχουν κάποια σοβαρά μειονεκτήματα.
Θα προξενήσουν πρόσθετες ζημιές στο χώρο γενικότερα, γιατί η σκόνη όπου πέσει πέραν του ότι είναι πολύ δύσκολος ο καθαρισμός της, θα καταστρέψει ότι δεν έχει καταστρέψει η φωτιά στην γύρω περιοχή, και ιδιαίτερα  ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς.
Ενεργοποιώντας ένα πυροσβεστήρα κόνεως ειδικά σε κλειστούς χώρους μετά τα πρώτα 5 δευτερόλεπτα λόγω του νέφους που προκαλεί η σκόνη δεν υπάρχει ορατότητα.
Σε κλειστούς χώρους θα αναπνέουμε την σκόνη που δεν είναι ότι καλύτερο, καθώς επίσης η πρακτική έχει δείξει ότι είναι απίθανο να φοράμε γυαλιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μπει σκόνη στα μάτια μας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ένας πυροσβεστήρας 6 κιλών κόνεως είναι πολύ βαρύς για να χρησιμοποιηθεί εύκολα από γυναίκες ή αδύναμα άτομα.
Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για την χρήση του (να στοχεύσουμε την βάση της φωτιάς από κοντινή απόσταση κλπ). Εάν όμως το θερμικό φορτίο είναι μεγάλο δεν θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε χωρίς στολή, διότι η σκόνη δεν μπορεί να προκαλέσει ψύξη ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια ομπρέλα ψύξης μπροστά μας για να προσεγγίσουμε στην εστία της φωτιάς. Εάν ο χώρος είναι κλειστός μετά την κατάσβεση θα πρέπει να εξαεριστεί για να είναι προσβάσιμος.

Πυροσβεστήρας co2.
Σε περιπτώσεις χρήσης πυροσβεστήρα co2 (διοξειδίου του άνθρακος) υπάρχουν τα κάτωθι  βασικά μειονεκτήματα:
Οι πυροσβεστήρες αυτοί δεν καλύπτουν όλες τις κατηγορίες πυρκαγιάς, π.χ. δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατάσβεση στερεών υλικών, ελαίων κλπ.
Έχουν πολύ μεγάλο βάρος και μικρή κατασβεστική ικανότητα (ο πυροσβεστήρας πέντε κιλών co2 έχει κατασβεστική ικανότητα 55Β με βάρος 15 κιλά).
Απαιτούν ειδική εκπαίδευση για την χρήση τους, διότι πέραν του ότι πρέπει να μάθουμε στον χρήστη να στοχεύσει την βάση της φωτιάς από κοντινή απόσταση, θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά από πού και πώς θα πιάσει τον πυροσβεστήρα αυτό, διότι όταν λειτουργεί το co2 βγαίνει με θερμοκρασία -50oC (μείον 50 βαθμούς κελσίου περίπου) και εάν έλθει κατά λάθος σε επαφή με το δέρμα θα προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού. Φυσικά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση ώστε ο χρήστης να συνειδητοποιήσει απόλυτα ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στρέψει τον πυροσβεστήρα σε πρόσωπο ανθρώπου έστω και κατά λάθος διότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές.
Ακόμα σημαντικότερος κίνδυνος είναι η χρήση σε μικρούς κλειστούς χώρους, διότι μεγάλη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακος μπορεί να προκαλέσει άμεση μείωση του οξυγόνου με φυσικό επακόλουθο τον θάνατο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πυροσβεστήρες co2 είναι υπό πίεση 50bar σε θερμοκρασίες 20oC με 25oC, ενώ μπορούν σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος να φτάσουν ακόμη και στα 200bar, με ότι αυτό συνεπάγεται για χώρους που βρίσκεται κόσμος.

Πυροσβεστήρας BONPET.
To υλικό ΒΟΝΡΕΤ είναι μοναδικό σε δυνατότητες και ιδιαίτερα ο φορητός πυροσβεστήρας των 2lt πέραν του ότι καλύπτει όλες τις κατηγορίες φωτιάς και είναι πολύ ελαφρύς με τριπλάσια ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα στις περισσότερες περιπτώσεις από αντίστοιχους φορητούς πυροσβεστήρες. Δεν έχει κανέναν από τους παραπάνω περιορισμούς στην χρήση του και δεν απαιτεί ειδική εκπαίδευση.
Μπορεί βάσει του επίσημου πιστοποιητικού και βάσει των δοκιμών από το ΚΔΕΠ της ΔΕΗ να χρησιμοποιηθεί σε ρεύμα με ελάχιστη απόσταση 1m (ένα μέτρο).

backπροηγούμενο άρθρο                                                                                                      επόμενο άρθροnext