Η Ιστορία του Βonpet

Το 1953 ο Djiro Niizama, χημικός μηχανικός του πανεπιστημίου της Ιαπωνίας, μετά από 15 έτη επιμελημένων ερευνών σύνθεσε ένα οργανικό υγρό (ελαφρύ ύδωρ) που κατέχει τις μοναδικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν την πυρκαγιά σε οποιαδήποτε φάση ανάφλεξης. Το υγρό αυτό ονομάστηκε ΒΟΝΡΕΤ που στα Ιαπωνικά σημαίνει καλός φύλακας.

Ο επιστήμονας ωθήθηκε για να κάνει αυτήν την εφεύρεση από τον ισχυρότερο σεισμό του Τόκιο που συνοδεύθηκε από τα τεράστιες καταστροφές και πυρκαγιές που στοίχισαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Οι συνηθισμένες πυροσβεστικές μέθοδοι δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας να δώσει εντολή στα κύρια ιαπωνικά ερευνητικά εργαστήρια να σχεδιαστούν τα πιο προηγμένα μέσα που μπορούσαν για την προστασία ιδιωτικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων ενάντια στην πυρκαγιά.

Από την εμπειρία που ήδη είχε ο κύριος Djiro Niizama επινόησε έναν νέο ιδιαίτερα αποτελεσματικό πυροσβεστήρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για να μετριάσει την πυρκαγιά στην αρχική της φάση.

Μέχρι το 1954 το πρώτο πειραματικό πρότυπο της αυτόματης συσκευής πυρόσβεσης BONPET ήταν κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Το 1970  η Ιαπωνία   θέσπισε νέους κανόνες και πρότυπα πυρασφάλειας τα οποία  μέχρι και σήμερα ανήκουν στα αυστηρότερα υποχρεωτικά μέτρα που υπάρχουν παγκοσμίως στον τομέα της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

Το 1972 μετά από την επιτυχή δοκιμή και την πιστοποίηση του, το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης BONPET έγινε υποχρεωτικό και θα έπρεπε να εξοπλιστούν με αυτό όλες οι εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία.   

Φυσικά το BONPET μέσα από τα 60 έτη ιστορίας του, έχει εξελιχτεί και τροποποιηθεί τόσο το υλικό όσο και το χημικό περιεχόμενο των φιαλών του, διαθέτει πλέον το υψηλότερο επίπεδο ικανότητας κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδοχές του, Έχει πιστοποιηθεί και χρησιμοποιείται σε 50 ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως, από μεγάλες βιομηχανίες και εταιρείες παγκοσμίου κύρους καθώς και από διεθνείς οργανισμούς.

Στο σύστημα ΒΟΝΡΕΤ έχουν χορηγηθεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας: Japan Patent Agency 1954 / USA Patent Agency in 1974 / Germany Patent Agency in 1975 / Family of Patent Letters of Australia

backπροηγούμενο άρθρο                                                                                                            επόμενο άρθροnext