Αμπούλα / Τρόποι χρήσης

Αυτόματη λειτουργία.
Η αυτόματη λειτουργία της βασίζεται στην χημική σύσταση του διαλύματος που περιέχει και είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ παγκοσμίως.


Όταν ξεσπά μια φωτιά και αυξάνεται η θερμοκρασία, το χημικό διάλυμα πυρόσβεσης μέσα στη γυάλινη αμπούλα αρχίζει να θερμαίνεται και να παράγει αέρια, όποτε ξεκινά σταδιακά η διαστολή.
Όταν η ανώτατη πίεση αντίστασης της γυάλινης αμπούλας ξεπεραστεί, το γυαλί σπάει και το χημικό υγρό πυρόσβεσης διαχέεται με ψεκασμό.
Η αμπούλα BONPET θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν η θερμοκρασία του πυροσβεστικού υγρού που περιέχει φτάσει τους 90˚C. Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία γύρω από την αμπούλα υπερβεί τους 120˚C, η οποία είναι η συνήθης θερμοκρασία ενός φλεγόμενου χώρου.


Όταν ενεργοποιηθεί η αμπούλα το υγρό ψεκάζει άμεσα και με δύναμη πάνω στις καιόμενες επιφάνειες. Δρα κατ’ αρχήν με ψύξη (ρίχνει το θερμικό φορτίο των υλικών που καίγονται κάτω από το σημείο αυτανάφλεξης τους), ενώ ταυτόχρονα ένα μέρος του υγρού μετατρέπεται σε αέριο αποβάλλοντας το οξυγόνο από την περιοχή της φωτιάς.
Τέλος διαμορφώνει ένα λεπτό υγρό φιλμ στην επιφάνεια που καιγόταν, το οποίο αποτρέπει την περαιτέρω ανάφλεξη για τις επόμενες 24 ώρες (ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ). Μετά από 24 ώρες που το φιλμ αυτό στεγνώνει και αποσυντίθεται σε διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο, καθιστώντας έτσι περιττό ακόμη και το να καθαριστεί. Αποτέλεσμα είναι η ελαχιστοποίηση της ζημίας και άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό το ότι, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις οικιακές συσκευές σας, όπως τηλεοράσεις και οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα έπιπλα σας, και όλα τα άλλα πράγματα ακόμα κι αν το υγρό BONPET έπεσε επάνω στην επιφάνειά τους, διότι δεν θα τους προκαλέσει καμία ζημιά.

Χειροκίνητη λειτουργία.
1. Με πέταγμα της Αμπούλας απευθείας στην φωτιά.


Σε περίπτωση που προκληθεί μια πυρκαγιά σε ένα δωμάτιο που δεν έχει τοποθετηθεί αμπούλα, μπορείτε να βγάλετε πολύ εύκολα από την βάση της μια αμπούλα που έχετε τοποθετήσει σε ένα άλλο χώρο, να αφαιρέσετε πανεύκολα τα πλαϊνά της στηρίγματα και στην συνέχεια να πάτε στο δωμάτιο που καίγεται και να την ρίξετε με δύναμη στο υψηλότερο σημείο που μπορείτε πάνω από την φωτιά (π.χ. στον τοίχο) ώστε να σπάσει και να διασκορπιστεί το υλικό της στον χώρο.
Ο ψεκασμός του ΒΟΝΡΕΤ στον χώρο της πυρκαγιάς θα έχει την ίδια επίδραση όπως περιγράφηκε παραπάνω στον αυτόματο τρόπο λειτουργία της Αμπούλας.
Εάν το θερμικό φορτίο των καιόμενων υλικών απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα τότε πιθανόν να χρειαστεί και χρήση δεύτερης Αμπούλας.

2. Ανάμειξη του υγρού της Αμπούλας με νερό.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αργήσουμε να αντιληφτούμε την φωτιά γρήγορα και πάρει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που θα μπορούσε να σβήσει μια αμπούλα πετώντας την μέσα, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε την λύση, της ανάμιξης του υγρού της αμπούλας σας με νερό, ως εξής:
Χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε δοχείο, βάλτε μέσα 10 - 12 λίτρα νερό και στην συνέχεια σπάστε μέσα στο νερό την αμπούλα ώστε το υγρό ΒΟΝΡΕΤ να αναμειχτεί με το νερό. Ανακατέψτε λίγο το διάλυμα με το νερό και στην συνέχεια με ένα μικρό δοχείο (ένα μπολ, μια κούπα, ή ένα ποτήρι) αρχίστε να ψεκάζετε τον χώρο που καίγεται ρίχνοντας το μείγμα στην φωτιά όσο πιο ψηλά μπορείτε.
Η αποδοτικότητα αυτού του μείγματος (νερού με 6% ΒΟΝΡΕΤ) για κατάσβεση της πυρκαγιάς σε αυτήν την περίπτωση θα είναι 20 φορές υψηλότερη από το να χρησιμοποιούσατε σκέτο νερό (αντιστοιχούν σε 200 -240 λίτρα σκέτο νερό που θα έπρεπε να ρίξετε στην φωτιά για αντίστοιχο αποτέλεσμα κατάσβεσης).
Δεν κινδυνεύετε να τραυματιστείτε από τα γυαλιά της Αμπούλας όταν χρειαστεί να την σπάσετε στο νερό, διότι το γυαλί που είναι κατασκευασμένη είναι γυαλί ασφαλείας, ούτε από το υγρό εάν πέσει στα χέρια σας διότι δεν υπάρχει τοξικότητα.

Όταν τελειώσετε με την όλη διαδικασία απλά ξεπλύνετε τα χέρια σας με άφθονο νερό. Το μείγμα αυτό, νερού με ΒΟΝΡΕΤ θα είναι ενεργό τις επόμενες 24 ώρες, για χρήση σε κατάσβεση.

backπροηγούμενο άρθρο                                                                                                             επόμενο άρθροnext